Telefonen – en fantastisk udviklingshistorie

Tænk på verden før telefonen: Når vi skulle sende budskaber til hinanden, foregik det med en depeche, der blev sendt med et bud, som så måtte vente på, at der blev udfærdiget et svar, som vedkommende kunne tage med tilbage. Siden blev postvæsnet udviklet, så vi kunne sende breve. Ikke just en hurtig form for kommunikation, som dog blev ændret, da telegrafen blev almindelig, og vi kunne sende meddelelser til hinanden via telegrafledningerne, der hurtigt opspandt det meste af verden.

Men først med telefonen blev vi i stand til at føre en samtale i realtid også over store afstande. Og siden har vi ikke set os tilbage – i dag er telefonen en håndholdt computer, som kan mere, end en bærbar pc kunne for blot få år siden.

Hvem opfandt telefonen?

Mange siger umiddelbart Graham Bell, når de bliver spurgt om navnet på opfinderen af telefonen, men svaret er ikke så enkelt. Flere opfindere tumlede med tankerne om en telefon i 1800-tallet, og de inspirerede hinanden. I dag regnes Antonio Meucci som den reelle opfinder af telefonen – som sådan blev han ankerkendt af den amerikanske kongres i 2002.

Samme dag som Graham Bell ansøgte om patent på sin telefon, ansøgte en anden opfinder om patent på sin udgave af den, men det blev Bell, der vandt kapløbet.

En voldsom teknisk udvikling

Der er ikke så mange, der længere har nogen fornemmelse af det tekniske apparat, der tidligere lå bag det, at vi kunne ringe til hinanden. I dag kører telefonien oftest via de luftbårne netværk på nettet, men fra starten var der tale om kablede netværk, hvor samtalerne løb gennem kobberkabler knyttet til en telefoncentral, hvorfra netværket kørte videre ud til de enkelte modtagere rundt omkring. Deletelefoner var almindelige, for en telefoninstallation var dyr, så i en ejendom slog flere sig sammen om et enkelt abonnement.

Den første mobiltelefon var en tung kuffert, som man kunne tage med på slæb, så der er sket meget frem mod den moderne smartphone, som kan det samme som din computer og kan være i jakkelommen.

Vejen fra den traditionelle kablede telefon med analoge signaler gik over blandt andet ISDN, hvor signalerne digitaliseres, men stadig kører via det gamle kobbernet.

Også inden for mobiltelefoni er udviklingen gået fra analog teknologi til digitale systemer. Et analogt mobilsystem er for eksempel NMT-system, som blev udviklet i Norden, og siden kom der så de digitale telefoner til med GSM, 3G, 4G og nu 5G.

Mobile pionerer

Blandt pionererne inden for mobiltelefoni var den finske virksomhed Nokia, der fra at være fabrikant af gummistøvler udviklede sig til en af verdens førende producenter af mobiletelefoner. Men Nokia blev overhalet af Apple med iPhone, af Android baserede telefoner fra blandt andet Samsung og af andre fabrikater. I dag er mærket perifert og helt overhalet af de nye smartphone fabrikanter.

De nye telefoner har en masse funktioner, så de kan fungere som de computere, som de i realiteten er. At dele et kald er ikke længere ensbetydende med at sætte telefonens højtaler til, så alle kan høre med, men et spørgsmål om at bruge telefonens deletjenester, så man kan holde fællesmøder via nettet.

I dag kan vi ikke forestille os en tilværelse, uden at vi har vores mobil tilgængelig. Det giver en helt anden mulighed for direkte kontakt med alle mulige mennesker, men det giver også nogle ulemper, når folk bliver stressede og urolige over hele tiden at være ‘på’ – eller føle, at det bør være det. Som ved alle teknologiske udviklingerne har udviklingen af telefonens mange egenskaber givet mange fordele, samtidig med, at der er forhold, der gør, at vi skal forholde os kritisk til brugen.